Opendeur weekenden met beursacties:
17 + 18 februari & 24 + 25 februari

Logo Infraroodexpert

Infraroodverwarming van A tot Z

Overweegt u infraroodverwarming? Dan wil u natuurlijk alle voor- en nadelen goed afwegen. Er zijn waarschijnlijk ook heel wat vragen die u uzelf stelt over deze minder bekende vorm van verwarmen. Als expert geven wij u de juiste antwoorden op uw vragen!
Wat is infrarood?

Hoe werkt infraroodverwarming?

Laten we beginnen bij het begin: wat is infraroodverwarming en hoe werkt het nu eigenlijk? Verwarmen met infraroodstralen is in principe niets nieuws onder de zon, het bestaat al verscheidene jaren. Toch won deze verwarmingsmethode de laatste jaren aan populariteit, mede dankzij het energiebesparende en efficiënte karakter van de nieuwste modellen.

De onzichtbare infraroodstralen verwarmen uw huid, kleren en meubilair. Zo verwarmen ze in de eerste fase niet de ruimte, maar de elementen en mensen die zich in de ruimte bevinden. In een 2e fase wordt de ruimte ook verwarmd door de reeds opgewarmde materialen. Dit zorgt voor een zeer gelijkmatige opwarming in de ruimte. U kunt dit het best vergelijken met de straling van de zon.

Waar kan ik infraroodverwarming plaatsen?

Overal waar elektriciteit voorhanden is. We plaatsen infraroodverwarming in de hal of gang, woonkamer, keuken, tuin, bijgebouw, zolder, kantoor, magazijn, …

Kortom: infraroodverwarming is perfect geschikt voor iedere ruimte die u wil verwarmen.

Wat kost de plaatsing van infraroodverwarming?

We vergelijken de plaatsing van infraroodverwarming vaak met de aankoop van een nieuwe wagen. U kunt een wagen uit het middensegment voorzien van enkele hippe opties, waardoor het meteen een dure auto wordt.

Hetzelfde principe geldt voor infraroodverwarming. Op zich is de plaatsing van uw nieuwe verwarming geen ingrijpende kost. U heeft geen kap- of breekwerk, waardoor u heel wat tijd en geld bespaart. Toch kunt u kiezen uit verschillende extra’s om uw infraroodverwarming slim en efficiënt te maken. Dan zijn de aankoop en plaatsing vaak iets duurder, maar deze ingreep is ook merkbaar op uw energiefactuur. We spreken hier dus van een investering! De plaatsing van infraroodverwarming in de volledige woning duurt doorgaans niet meer dan 1 werkdag. U mag gemiddeld rekenen op 1 uur per ruimte.

Is infraroodverwarming energiezuinig?

Verwarming is quasi altijd een belangrijke kost op de energierekening. Toch is infraroodverwarming een vrij zuinige manier van elektrisch verwarmen. De verklaring daarvoor ligt bij de werking van infraroodverwarming. De stralen warmen enkel mensen en objecten op, waardoor niet alle lucht moet worden opgewarmd. Hierdoor springt u veel zuiniger om met energie én voelt de temperatuur meteen ook een pak aangenamer aan.

Welke types infraroodverwarming zijn er?

Sunshowers, infraroodpanelen met ledverlichting, inbouw panelen, fotopanelen, spiegels, krijtborden, … er zijn heel wat verschillende types infraroodverwarming. We lichten de voornaamste vormen allemaal toe op onze website. De populairste vormen van infraroodverwarming zijn:

Panelen met ledverlichting
Spiegelpanelen
Fotopanelen
Sunshower
Krijtborden

Een tip: tijdens een gratis thuisanalyse bekijken we welk type infraroodverwarming u nodig heeft. Maak nu een afspraak!

Is infraroodverwarming veilig?

Zeker en vast! Infraroodstraling is bijzonder veilig voor zowel mensen als dieren. Een professionele aansluiting garandeert ook maximale brandveiligheid.

Is infraroodverwarming goed voor uw gezondheid?

Naast veiligheid heeft de stralingwarmte ook een positief effect. Zo wordt het al jaren gebruikt voor medische doeleinden omdat het een gunstige invloed heeft op spier- en gewrichtspijnen, luchtwegen en de bloedcirculatie.

Daarnaast zorgt deze verwarmingsvorm ervoor dat de lucht niet circuleert in de ruimte, wat goed is voor uw luchtwegen, astmapatienten en mensen die gevoelig zijn voor stof. Er zijn namelijk geen radiatoren die zorgen voor stof en huisstofmijt. Als laatste belangrijke punt wordt ook de luchtvochtigheid niet aangetast, waardoor de groei van schimmels beperkt wordt. Zo zorgt infraroodverwarming ook voor lagere doktersrekeningen.

Welke extra modules heb ik nodig?

Simpelweg geen. U kunt enkel de infraroodpanelen kopen, laten aansluiten op het stroomnetwerk en genieten van de verwarming. Tenzij u natuurlijk het maximale uit uw infraroodverwarming wil halen. U kunt namelijk kiezen voor verschillende extra modules die uw verwarming slimmer en efficiënter maken.

Zo hebben we onder andere:
  • Motion sensors
  • Thermotaten (bedraad of draadloos)
  • Domotica systemen
  • Wifi apps
  • Raamcontacten en sensoren
  • Timers

En nog een pak andere slimme modules. De sky is de limit voor infraroodverwarming!

Kan ik infraroodverwarming zelf plaatsen?

Dat kan. De simpele aansluiting van infraroodverwarming (en het grote aanbod aan doe-het-zelfpakketten) zorgt ervoor dat u heel makkelijk infraroodverwarming zelf kunt plaatsen. Toch raden we dit niet meteen aan. Er is namelijk altijd een risico op overbelasting van het stroomnet, energieverlies, … En het is zeer belangrijk om de juiste type toestel te kiezen voor de ruimtes met de daarbijhorende regelingen. Wat u zeker ook goed moet bepalen is de juiste positie in de ruimte omdat dit grote gevolgen kan hebben voor uw comfort en verbruik.

Wanneer u een expert inschakelt, kunnen we samen met u de meest efficiënte plaatsing bepalen. Zo haalt u het maximale uit uw nieuwe verwarmingsinstallatie!

Kan ik infraroodverwarming buiten plaatsen?

Ja! Zoals eerder gezegd is infraroodverwarming altijd en overal inzetbaar, zelfs buiten. Al raden we u niet aan om binnenpanelen buiten te installeren. Er is namelijk een aparte productlijn van terras- en buitenverwarming die speciefiek gemaakt worden voor buitentoepassingen.

Snelcursus infraroodverwarming?

Leer meer over infraroodverwarming in onze korte webinar die start in…

  • 00min
  • 00sec

Ontdek de toekomst van verwarmen met onze 15-minuten durende webinar over infraroodverwarming. Leer hoe deze innovatieve technologie jouw ruimtes efficiënt en duurzaam verwarmt. Mis de kans niet om te ontdekken hoe je energie bespaart en tegelijkertijd voor maximaal comfort zorgt.